Vintersport i Danmark

Sport

Danmark er ikke ligefrem kendt for at være en aktiv spiller i vintersport. Dette er højst sandsynligt forbundet med at der ikke er gode muligheder for at dyrke vintersport i Danmark. 

Blandt de forskellige former for vintersport finder vi mange udgaver af skisport som fx bobslæde, snowboard og curling. Men hvordan klarer Danmark sig i de forskellige former for skisport? Det kan du læse om her. 

Kan man stå på ski Danmark?

Kan man stå på ski i Danmark? Det er muligvis svært, da Danmark har et utroligt fladt landskab og det højeste punkt i Danmark er 170,86 meter højt. Men der er hverken tale om Ejer Bavnehøj eller Himmelbjerget, men i stedet Møllehøj, som ligger i Ejer Bjerge i Skanderborg.  

Der er en tæt konkurrencen mellem de højeste punkter i Danmark, da Møllehøj som sagt er 170,86 meter høj og det næsthøjeste punkt er 170,77 meter Her er der tale om Yding Skovhøj, mens Ejer Bavnehøj er det tredje højeste punkt med sine 170,35 meter.

Mange danskere tror at Himmelbjerget er det højeste punkt i Danmark og det var også den generelle danske opfattelse helt indtil 1847. Men med sin placering på 147 meter over havoverfladen, er der altså ikke tale om det højeste punkt.

Med de forholdsvist lave høje punkter er det kompliceret at stå på ski i den danske natur. Men du kan godt stå på ski på kunstige baner i Danmark. Du kan blandt andet besøge Maxxtracks som er et indendørs skiløb. 

Hvordan har Danmark klaret sig ved vinter OL?

Danmark har kun vundet en enkelt medalje ved vinter OL, på trods af at der har været danske atleter med ved vinter-OL siden 1948. Ved OL i Nagano i 1998 vandt Danmark sin første vinter OL-medalje i kategorien curling. 

Der er dog flere og flere danske atleter, som tager med til vinter-OL. I 2010 var der rekordmange danske atleter med ved Vinter-OL i Vancouver i Canada, da der var 18 danske repræsentanter ved de Olympiske Lege. Fire år senere var der 12 konkurrerende atleter ved Vinter-OL i 2012, mens der var 17 danske konkurrence udøvere ved Vinter-OL i Pyeongchang i 2018. 

Derfor er der en positiv tendens til at flere og flere danskere konkurrerer ved Vinter-OL. Med flere danskere ved Vinter udgaven af de Olympiske Lege er der naturligvis også statistisk set bedre chancer for at der forhåbentligt snart kommer flere vintersport medaljer til Danmark. 

Svært at blive skiløber i Danmark

Christoffer Faarup var en af de pt. bedste danske skiløbere indtil han indstillede sin karriere tidligere på året. Faarup har repræsenteret Danmark ved netop Vinter-OL i henholdsvis 2014 og 2018 og han har også sat den danske rekord for bedste VM-resultat i styrtløb og super-G. 

Men Faarup mistede motivationen efter 14 år og det skyldtes især de begrænsede muligheder for at indsamle penge til at blive en dansk vintersport succes. Derfor har han valgt at stoppe på eliteplan, men han fortsætter med fart over feltet, da nu i stedet vil gå efter at blive pilot.