Håndbold i Danmark

Sport

Gennem de sidste 15 år har dansk håndbold mistet omkring 2000 medlemmer om året, men Dansk Håndbold Forbund har siden 2014 haft gang i en ”Knæk Kurven” projekt, som viser at klubberne som har været i gang i et klubbuilding-forløb, har haft en tilvækst på fire medlemmer om året i gennemsnittet. Det lader til at projektet virker for i 2016 mistede dansk håndbold kun 500 medlemmer, som altså er 1500 færre medlemmer end i de andre år.

Generelt er håndbold stadigvæk utroligt populært, hvilket kan ses på medlemstallet fra 2016, hvor de var omkring 105.000 medlemmer i dansk håndbold, som gjorde det til den femte mest populære sportsgren efter fodbold, gymnastik, svømning og golf.

Danskerne er blandt de bedste i verden til håndbold

Flere de danske håndboldspillere er blandt de bedste i verden. Mikkel Hansen har vundet titlen som IHF World Player of The Year i 2011 og 2015. De danske håndboldmænd er også en del af grunden til at tæt på halvdelen af den danske befolkning mener at håndbold bør være den nye danske nationalsport. Håndboldlandsholdet vandt sølv ved EM i 2014 og guld ved EM i 2012, men den største seneste triumf var OL guld i Rio i 2016.

Damernes gyldne periode var i halvfemserne og i starten efter årtusindeskiftet, da de danske håndboldkvinder vandt OL guld tre gange i træk i 1996, 2000 og 2004. I samme periode vandt damerne EM-guld i 1994, 1996 og 2002, og EM-sølv i 1998 og 2004, samt sølv ved VM i 1993, bronze ved VM i 1995 og det hele kulminerede med guld ved verdensmesterskabet i 1997.

Grundet al denne succes er Dansk Håndbold Forbund blandt de tre bedste i verden efter Rusland og Tyskland, hvilket man må sige er meget imponerende når der bor 144 millioner personer i Rusland og 83 millioner personer i Tyskland, som er ekstremt mange flere end i Danmark, som har en befolkning på 5,7 millioner.

De bedste danske herrehåndboldklubber

På klubplan er Aarhus den eneste klub, som nogensinde har vundet EHF Champions League. De mest succesrige europæiske mandlige håndboldklubber er Barcelona, VfL Gummersbach og THW Kiel. Sidstnævnte er især kendt som en danskerklub, hvor blandt andet brødrene Magnus og Niklas Landin samt Rene Toft Hansen har været på banen. Men hvis du vil følge de bedste danske håndboldklubber, og måske ønsker at lægge væddemål hos bookmakerne der tilbyder håndbold, så skal du holde øje med KIF Kolding Copenhagen, Bjerring-Bro Silkeborg og Aalborg Håndbold, som er de klubber, der har haft mest succes på det seneste.

De bedste danske kvindehåndboldklubber

I kvindernes tilfælde er der tre klubber, som har vundet den kvindelige EHF Champions League; HG København, Slagelse DT og Viborg HK. De to sidstnævnte har en delt femteplads på listen over mest succesrige europæiske kvindehåndboldklubber med tre sejre hver især. Derfor kommer de ikke som en overraskelse at de to klubber også er blandt de danske håndboldklubber, som har vundet det damehåndboldligaen flest gange. Dog er det hold som Randers HK, FC Midtjylland Håndbold, Team Esbjerg og Nykøbing Falster Håndboldklub, som har haft mere succes på det seneste.